Kategorier
Oplevelser

Skab en fin og farverig have med udendørs blomster

Når forårssolen begynder at titte frem, er det allerede blevet tid til at begynde at planlægge og tænke over hvilke udendørs blomster, du gerne vil have i haven. Hvad enten du er til blomster i krukker eller store havebede, så er der masser af muligheder for at få en skøn have i lige præcis dén farvepalet, som du ønsker.

Til dig der ønsker et blomsterbed

Hvis du går med tanker om, at du i år skal have anlagt et blomsterbed, så er der en række forskellige ting at tage højde for. Først og fremmest er det en god ide at tænke over, hvor du placerer bedet, og hvor stort det skal være. Når du skal finde frem til placeringen, er det en god ide at tage højde for, hvordan sol og skygge fordeler sig i haven, samt hvad du ellers bruger haven til. Hvis du ofte er aktiv ude i haven og for eksempel spiller en masse bold, kan det være en god ide at anlægge bedet langs kanten af haven, så det ikke er i vejen for dine haveaktiviteter.

Det kan også være en gode ide at overveje størrelsen på dit bed i forhold til grunden og huset. Et meget stort bed på en lille grund kan komme til at virke overvældende. Omvendt, hvis du har en stor have, kan et stort bed også tage sig rigtig godt ud. Når bedet er anlagt, skal du overveje hvilke udendørs blomster, der skal plantes. Her kan du tænke over, hvilke farver du ønsker i din have, hvor længe blomsterne skal blomstre, og hvor meget arbejde du ønsker at ligge i det. Ønsker du et bed med minimalt vedligehold, kan det være en god ide at plante nogle bunddækkende planter.

Til dig der ønsker blomster i krukker

Hvis du ønsker at pifte udendørsarealerne op, men ikke har pladsen eller lysten til store blomsterbede, så er der masser af fine blomster, der egner sig godt til krukker. Det er vigtigt, at du tænker over, hvornår på året, du gerne vil have planterne til at stå ude i, da det er meget forskelligt, hvilke temperaturer forskellige udendørs blomster kan klare. Nogle af de blomster, som fungerer godt i krukker, er for eksempel marguerit, lavendel, hortensiaer og lantana. Du kan både plante én enkelt blomst i hver krukke, men du kan også plante flere forskellige slags i hver krukke – måske sorteret ud fra farve, højde eller et godt mix af alting?

Hvorfor er blomster godt i haven?

Ud over at udendørs blomster pynter, så er de også rigtig gode for biodiversiteten. Blomster er fyldt med nektar og pollen, som er vigtig næring for insekterne. Og det er en god ide at have bier og insekter i haven, da det for eksempel er bierne, der er med til at bestøve træer, buske og blomster. Ved at lokke insekterne til, er man altså med til at holde liv i haven. Jo flere forskellige udendørs blomster man har, des flere forskellige insekter tiltrækker man, og det er derfor bare med at blomstre haven til. Det er både fint, farverigt og godt for insekterne.